Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Geen categorie

Zeuven of zeven?

Waarom zeggen sommige mensen ‘zeuven’ in plaats van ‘zeven’?

Regionale uitspraak, om zeven van negen te kunnen onderscheiden of toch gewoon bekakt? Er zijn verschillende theorieën in omloop over de uitspraak van het cijfer zeven als zeuven. Maar wat is de ware oorzaak?
De eu in zeuven heeft een taalhistorische achtergrond. Een lange –e kon door een bepaald soort umlaut of door andere invloeden gerond worden tot eu. Gerond betekent: met lipronding uitgesproken. Dat kwam al in het Middelnederlands in bepaalde dialecten voor. Zo is bijvoorbeeld leunen ontstaan uit lenen, en keuvelen uit kevel, wat ‘kaak’ betekent.

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén