Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Algemeen, Nederlands, Taalweetje, Werkwoorden, Werkwoordspelling

-v en -z-werkwoorden

Er is een hele reeks werkwoorden in het Nederlands waarbij je goed moet opletten hoe je deze vervoegt. Schrijf je nu een d of een t aan het eind? Dit zijn werkwoorden waarbij de niet-aangepaste stam eindigt op een -v of een -z.

Een voorbeeld hiervan is het werkwoord verhuizen.  Je haalt -en van het hele werkwoord af. Daarna is de stam -verhuiz. Om de ik-vorm van dit woord goed te schrijven, wordt de -z een -s, verhuis dus. Toch krijgt het voltooid deelwoord en de verleden tijd een -d  en schrijf je deze als-verhuisd , verhuisde  en verhuisden. 

Als het goed is hoor je een -d als je verhuis langer maakt. Je zou daarom zeggen: dit gaat altijd goed als je dit moet spellen! Maar helaas is dat niet zo. Mensen raken in de war van de –in verhuis en denken dat ze een -t moeten schrijven. De -s zit immers in ’t ex-kofschip?

Bij werkwoordspelling ga je om het werkwoord goed te kunnen schrijven uit van de (niet-gecorrigeerde) stam. Die eindigt in dit geval van verhuizen op een -z. De -z zit niet in ’t ex-kofschipDaarom moet je een  –d schrijven.

Waarom is dit eigenlijk zo? Er is ooit afgesproken dat ‘normale’ woorden in de Nederlands spelling niet op een -v of -z eindigen. Dit komt wel eens voor, maar dat is bij woorden zoals quiz of pilav en  dit zijn ‘leenwoorden’, woorden die uit een andere taal afkomstig zijn.

Werkwoorden waarvan de stam op een -v  eindigen, werken hetzelfde als verhuizen. Probeer dit maar eens uit met het werkwoord durven.  De stam is –durv, deze corrigeer je tot durf. Het voltooid deelwoord is gedurfd, de verleden tijd durfde en durfden.

In het Nederlands zijn er een stuk of wat werkwoorden waarvan de stam op een -v  of een -z eindigt.

aftroeven grenzen reizen
beloven grazen schaven
beven hoeven schroeven
blazen kneuzen suizen
blozen leven verbazen
blijven lezen verhuizen
drenzen niezen verwaarlozen
durven plenzen vrezen
golven pluizen wijzen
gonzen proeven

Bij sommige van dit soort woorden zijn er zelfs nog meer aanpassingen in de spelling nodig om een goede ik-vorm te schrijven, zoals bij woorden als leven of lezen. Om die aan te passen, moet je ook nog een dubbele -e schrijven.
(bijvoorbeeld hele werkwoord lezen, de stam is –lez, de ik-vorm is lees)

Het lijstje is niet compleet.

 

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén