Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Geen categorie, Nederlands, Schrijven, Taalweetje

Roel C. Verburg o.a. over ‘me moeder’ – De Nazi van de Taal

Laat ik beginnen met het woordje ‘me’.
Op zich niks mis mee, als je 'me' maar goed gebruikt,
dus niet te bezitterig, 'me' is persoonlijk en soms wederkerig: dat leg ik later nog wel uit.

Je kan 'me' niet gebruiken om te zeggen dat het van jou is, dan gebruik je 'mijn', bezittelijk voornaamwoord,  het is mijn moeder en niet me moeder, 'me' is namelijk een persoonlijk voornaamwoord.

Dus als je zegt: 'Kom niet aan me, moeder', zeg je tegen je moeder dat ze niet aan jou moet komen, en als je zegt: 'Kom niet aan mijn moeder,' zeg je dat ze niet aan je moeder moeten komen.

Ook bij werkwoorden mag je 'me' soms gebruiken, maar alleen als de werkwoorden wederkerig zijn, dus niet ik besef me, maar ik realiseer me, en niet ik masterbeer me, want dat doet zo’n pijn.

En als iets je irriteert kan je je daar aan ergeren, maar iets kan jou niet ergeren en jij kan jou niet irriteren.

En jij kan ook iets realiseren zonder je iets te realiseren, dan ben je zonder dat je je het beseft iets aan het creëren.

Ik maak me er zo druk om, waarom gaat het steeds verkeerd? Het lijkt wel alsof niemand ooit zijn taal heeft geleerd. Dus let goed op op wat ik zeg, dan snap je het helemaal. Voor fouten heb ik geen respect, want ik ben de nazi van de taal.

En zeg ook nooit: 'Daar heb ik nooit geen zin in', want dat is een dubbele ontkenning, dus dan wil je altijd wel.

En evenmin is het nooit onverstandig om geen nee te zeggen, want niets is onwaar of ga ik te snel?

En het is nooit beter als zij of beter dan haar, ook al ben je geen haar beter dan zij is, want het is beter dan zij of net zo goed als zij, tenzij je beter bent als zij er niet bij is.

En hun hebben is ook sowieso fout, tenzij je het over hun hebben en houden hebt. En je kan ook niet zeggen: 'Ik ben de enigste', tenzij je van alle enige mensen de enigste bent.

En sowieso is dus met dubbel -s en niet met dubbel -z, want dat is sowieso fout, maar het ergste vind ik als iemand ‘is’ zegt terwijl hij 'eens' bedoelt, daarvan krijg ik het benauwd.

De mensen zeggen:'Je trekt het je veel aan, als iets in taal niet klopt, waarom laat je dat niet gaan?' Maar als er een foutje zit, zelfs in een intiem en een persoonlijk verhaal, dan nog zal ik het corrigeren, want ik ben de nazi van de taal.

 

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén