Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Geen categorie

Waar komt de naam Medemblik vandaan?

Langgeleden stond op een toren in Medemblik een verguld beeld van Medea, een tovenares uit de Griekse mythologie.

‘Enne als de Sonne daer op school, seyde men: Medea blinckt, en de ter oorsaecke van dien hiet men se [= en daarom noemde men haar] Medenblinck, ende naemaels [= en later] Medenblick.’ Zo luidt in elk geval de verklaring in een zestiende-eeuwse geschiedschrijving van de Nederlanden van een Florentijnse koopman.

Waar komt de naam dan wel vandaan? De naam luidde in de tiende eeuw Medemolaca: medeme  betekent ‘middelste’ en laca  betekent ‘beekje, stroompje.’ Van oorsprong was dit dus een waternaam, mogelijk van de huidige Kromme Leek. Het ‘middelste’ in de naam kan dan verwijzen naar de ligging tussen twee wateren in, Oterleek en Oosterleek;  tegenwoordig zijn dat de namen van twee nabijgelegen plaatsjes.

Satellietfoto van een deel van de loop van de Kromme Leek ter hoogte van de Rijweg en de Van der Deureweg in Zwaagdijk. (Google Maps)
De Kromme Leek is een veenrivier die al zo'n 2500 jaar stroomt van Wognum naar Wervershoof.

 

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén