Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Algemeen, Nederlands, Schrijven, Spelling, Taalweetje

Snik- en snikheet of snik en snikheet?

‘Het blijft de hele week snik- en snikheet’  is juist.

Snikheet is een samenstelling en wordt daarom als één woord geschreven, net als bijvoorbeeld bloedheet, ijskoud en peperduur. Wie het woord snikheet nog wil versterken, kan spreken van snik- en snikheet. Het streepje is nodig omdat op die plaats een woorddeel (heet) is weggelaten; eigenlijk staat er dus snikheet en snikheet.

Vergelijkbaar met snik- en snikheet zijn bijvoorbeeld ijs- en ijskoud, door- en doornat, kei- en keihard en in- en intriest. Combinaties als door en door betrouwbaar en door en door corrupt worden echter los geschreven, omdat doorbetrouwbaar en doorcorrupt geen bestaande woorden zijn. In zulke gevallen is door en door een losse woordgroep, zoals die ook voorkomt in bijvoorbeeld ‘Ik ken hem door en door.’

 

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén