Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Fonologie, Geen categorie, Nederlands, Werkwoordspelling

Stemhebbend – stemloos

Stemhebbendheid is een eigenschap van sommige medeklinkers. In tegenstelling tot zogenaamde stemloze medeklinkers worden stemhebbende medeklinkers gevormd door de lucht die uit de longen in het spraakkanaal wordt geperst, om de stembanden in trilling te brengen.

Bij de uitspraak van klinkers zijn de stembanden per definitie in trilling.

Je kunt makkelijk nagaan of een spraakklank al dan niet stemhebbend is; wanneer je het strottenhoofd ter hoogte van de stembanden met twee vingers vasthoudt, voel je bij het uitspreken van een stemhebbende klank een trilling. Bij stemloze spraakklanken geldt dat niet.

Stemloosheid is een eigenschap van medeklinkers die worden geproduceerd zonder de lucht uit de longen met de stembanden in trilling te brengen.

OPDRACHT: Maak een overzicht met twee kolommen waarin je aangeeft welke medeklinkers stemhebbend zijn en welke stemloos.

Tip: met twee vingers kun je aan je stemapparaat voelen welke klinkers een trilling veroorzaken en welke niet. Bij stemloze medeklinkers beweegt je strottenhoofd overigens wel, maar veroorzaakt de medeklinker geen trilling.

En waarom moet je dit weten? Je gebruikt deze kennis zodat je bij werkwoordspelling de onderliggende regel kunt leren begrijpen van ’t ex-kofschip.

Klik hier voor de oplossing.

https://www.vumc.nl/afdelingen-themas/29879/6045690/7342358

Bewaren

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén