Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Geen categorie, Nederlands, Spelling, Taalgeschiedenis

Feitjes over de Nederlandse spelling

https://ace.home.xs4all.nl/pics/Hebban.gifDe Nederlandse taal bestaat sinds ongeveer het jaar 800. Er zijn uit die tijd enkele teksten bewaard gebleven waarvan de woorden een beetje lijken op het Nederlands van nu. We noemen dit Nederlands – uit de periode tussen 800 en 1100 – Oudnederlands. Het Nederlands uit de late middeleeuwen heet heel toepasselijk Middelnederlands. Het Nederlands vanaf het jaar 1500 heet Nieuwnederlands.

Er zijn jarenlang geen vaste spellingsregels geweest voor het Nederlands. De mensen schreven, als ze al konden schrijven, de woorden zoveel mogelijk op hoe ze klonken. Er was daarom dus veel variatie in spelling.  Om te zorgen dat mensen elkaars teksten beter en sneller zouden gaan begrijpen, zijn in 1804 voor het eerst officiële spellingsregels ingevoerd.  Sommige van die regels zijn daarna een paar keer veranderd.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Groene_Boekje_1954.png/220px-Groene_Boekje_1954.pngDe Nederlandse spelling is sinds de opstelling ervan vier keer gewijzigd. De laatste keer in 2005, slechts tien jaar na de derde wijziging. In 2015 is er een nieuwe uitgave gekomen van het Groene Boekje  met daarin de spellingsregels en een gemoderniseerde woordenlijst. Er zijn geen aanpassingen gedaan in de spellingsregels. Het Groene Boekje heet zo omdat voor het eerst in 1937 de spellingsregels en de woordenlijst werden vastgelegd in een boekje met een groene kaft. De naam is gebleven en het moderne boekje is nog steeds groen.

De Nederlandse spelling heeft ruim 300 spellingsregels met een heleboel uitzonderingen. Een van de bekendste is die van de tussen-n. Deze regel is ingewikkeld om te leren, omdat er zoveel uitzonderingen zijn.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén