Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Geen categorie, Nederlands, Taalweetje, Waarom heb ik Nederlands op school

Taal en jouw identiteit

Je kunt in je leven niet zonder taal, taal hoort bij jouw identiteit; taal maakt dat je bent wie je bent. Omdat je je uit met taal, wat je voelt, wat je denkt, hoort taal bij jouw identiteit. Ook humor is taal.

Mensen zijn taalwezens. Mensen zijn niet heel snel of heel sterk, niet als sommige beesten, maar mensen hebben taal en hun verstand.

Er is een direct verband tussen denken en taal. Taal staat in verbinding met alles wat er ooit bedacht is, gebouwd is, uitgevonden is. Taal is kennis; kennis bestaat alleen door taal. Taal kom je overal tegen.

Taal is onlosmakelijk verbonden met de realiteit. De manier waarop wij met woorden de realiteit omschrijven, stuurt ook hoe wij deze waarnemen. Onze gedachten ordenen we met taal. Het onvermogen om jezelf uit te drukken betekent dat je de woordenschat mist om je gedachten in taal om te zetten. Je kunt niet goed duidelijk maken wat je denkt en wat je voelt.

Taal (en de bijbehorende taalcultuur) is een van de belangrijkste onderdelen van de menselijke samenleving. Waarom zou je wel leren hoe de natuur en het menselijk leven in elkaar zit, hoe het klimaat werkt en hoe een bal beweegt als je hem weggooit, en niet leren hoe taal en cultuur werkt?

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén