Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Geen categorie, Nederlands, Taalweetje, Waarom heb ik Nederlands op school

Algemeen Nederlands

Eén standaardtaal met drie poten 1

De termen Standaardnederlands en AN (Algemeen Nederlands) betekenen hetzelfde. Het is het Nederlands dat onder meer in het onderwijs, in de media en in het openbare leven wordt gebruikt.

Vroeger werd de term ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) gebruikt. Maar die benaming suggereert dat er ook onbeschaafd Nederlands is.

Het is niet makkelijk om precies te definiëren wat Standaardnederlands is. Je kunt het omschrijven als het Nederlands dat de Nederlandse taalgemeenschap als norm voor correct taalgebruik accepteert. Die norm is gebaseerd op het Nederlands van sprekers met ‘taalgezag’, zoals schrijvers, journalisten, politici en kunstenaars.

Een standaardtaal wordt vastgelegd in naslagwerken zoals woordenboeken en grammatica’s. Ze wordt gebruikt door de media, de staat en het onderwijs. Het is een norm, die wordt uitgedragen door leraren en taaladviseurs.

Binnen het Standaardnederlands is er overigens nog heel wat variatie. Het Nederlands klinkt verschillend in België, Suriname en Nederland. Ook zijn er woorden die maar in één land gebruikt worden. Het zijn alle drie variëteiten van het Standaardnederlands. Vandaar: één standaardtaal met drie poten.

Naast het Standaardnederlands, zijn er variëteiten die voor andere doelen of in een andere omgeving geschikt zijn: de dialecten of streektalen, jongerentaal en straattaal, chattaal en diverse vaktalen.

Enkele voorbeelden van woorden die typisch zijn voor een van de nationale variëteiten:

  • Nederlands Nederlands

chippen = elektronisch betalen

vluchtstrook = pechstrook

  • Belgisch Nederlands

frigo = koelkast/ijskast

beenhouwer = slager

  • Surinaams Nederlands

schuier = tandenborstel

regeringstopper = topman of topvrouw

Please follow and like us:
  1. http://taalunieversum.org/taalpeil/

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén