Muziek en Nederlands - www.MuzNed.nl

Welkom op de website van Stefan Terpstra, docent Muziek en Nederlands op SG De Dijk in Medemblik.

Geen categorie, Nederlands, Schrijven

Schrijftips voor tweedeklassers

Vijf aandachtspunten om je schrijfwerk te verbeteren.

Als ik schrijfwerk van leerlingen nakijk, kom ik vaak dezelfde fouten tegen. Als je deze vijf aandachtspunten goed gaat doen in je eigen schrijfwerk, wordt je schrijfwerk veel beter. Je kunt dan zelfs een hoger cijfer halen voor bv. een schrijfopdracht. Het belangrijkste is natuurlijk: je gaat beter, begrijpelijker en representatiever schrijven.

Hieronder lees je de aandachtspunten in het kort.

 1. Een zin begint met een hoofdletter en eindigt met een punt.
 2. Loop het gebruik van leestekens na.
 3. Controleer welke woorden met een hoofdletter geschreven moeten worden.
 4. Maak alinea’s.
 5. Doe een eindcontrole op je schrijfwerk.

En dan nu de uitleg.

1. Een zin begint met een hoofdletter en eindigt met een punt. Dit is meteen de belangrijkste tip van allemaal. Wen jezelf dit aan en doe het vooral ook meteen als je aan het schrijven bent, dan hoef je het later niet te corrigeren!

2. Loop het gebruik van leestekens na. Hoe ga je met de meestgebruikte leestekens om? Je schrijf bij de meest gebruikte leestekens het leesteken aan het woord vast en daarna een spatie. Dus na een punt, een komma, een dubbele punt, een puntkomma, een uitroepteken en een vraagteken komt een spatie – en niet daarvoor. Als je een dialoog hebt geschreven in de directe rede, moet je de leestekens en informatie van deze pagina bestuderen.

3. Welke woorden worden met een hoofdletter geschreven? Er zijn in het Nederlands veel regels over hoofdlettergebruik. Hier en hier kun je ze vinden. Vaak zie ik het mis gaan bij het begin van een zin, en bij eigennamen of namen van mensen – dat zijn natuurlijk ook eigennamen.

4. Maak alinea’s. Je schrijft door en begint op een nieuwe regel als er ‘iets nieuws’ begint.

5. Doe een eindcontrole over je schrijfwerk.

 • Het helpt goed om, als je klaar bent, je werk hardop voor te lezen – dit kun je voor jezelf doen of voor een klasgenoot. Je hoort dan welke zinnen aandacht nodig hebben. Zinnen die niet goed voor te lezen zijn, zijn niet goed geformuleerd. Verder hoor en zie je ook of je verhaal ‘ lekker’ loopt en of je boodschap goed overkomt.
 • Te lange zinnen kun je beter verdelen in kortere, beter leesbare zinnen.
 • Je controleert en corrigeert de woordbouw, de gewone spelling en de werkwoordspelling. Fouten in de spelling worden door mensen als enorm storend ervaren; . iemand die spelfouten maakt, neem je toch minder serieus? Jij wil serieus genomen worden, dus zorg je dat je spelling goed is, zo simpel is het.
 • Je kunt sommige woorden beter niet te vaak gebruiken. Een tekst waar bv. hartstikke leuk, hartstikke tof en hartstikke laat naar bed in staat, is vermoeiend om te lezen.
 • Je moet erop letten dan je schrijftaal schrijft en geen spreektaal. Natuurlijk schrijf je wel op je eigen manier. Bedenk wat je schrijfpubliek is: als je een brief aan de koning schrijft, is je taalgebruik anders dan wanneer je een ingezonden stuk voor een tienerweekblad schrijft.
 • Me moeder, me fiets. Foei. Me is een wederkerig voornaamwoord, mijn is een bezittelijk voornaamwoord. Dit is een van de grootste taalergernissen voor veel mensen.
 • Wouden zijn bossen. We wouden gaan fietsen in Noord-Frankrijk. Huh? Wouden zijn toch bossen, je bedoelt hier: we wilden gaan fietsen in Noord-Frankfrijk. De verleden tijd van willen is wilden. Verder zijn wilden ook bosjesmannen, maar die lopen dan weer niet rond in Noord-Frankrijk; je begrijpt meteen dat dat hier niet bedoelt wordt. Nu die wouden nog.
 • Hoe is de woordbouw. In het Nederlands kun je heel makkelijk nieuwe woorden maken; je schrijft gewoon alle woordonderdelen aan elkaar en voilà, je hebt een nieuw woordHier vind je de regels hoe het precies werkt.
  LET OP: een spatie middenin een woord, kan de betekenis van een zin compleet veranderen. Kijk maar eens hier voor een paar voorbeelden.
 • Getallen. Hier zijn geen duidelijke regels voor, behalve dat er wordt aangeraden getallen in schrijfteksten zo veel mogelijk uit te schrijven in letters. Kijk maar eens hier voor uitgebreid advies.
 • Eigennamen, zie ook hoofdlettergebruik. Het is verstandig om de schrijfwijze van eigennamen te googelen. Je neemt daarna over hoe de eigennaam het meest geschreven wordt, dus MacDonalds, KFC, Disneyland Parijs, enzovoort.

 

 

Please follow and like us:

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén